“Jij hebt het altijd druk”

“… Het gaat alleen in gradaties. Jij hebt het druk of erg druk of zo druk dat je mijn adviezen niet meer kunt opnemen.” Au, die kwam binnen! De afgelopen maanden heb ik gereflecteerd op waarom ik mijn dagen zo vol plan. Drie verschillende banen naast elkaar en ook nog een masterstudie. Is het een vorm van coping? En zo ja, wat is dan het waar ik mezelf tegen aan het beschermen ben? In dat proces ben ik erachter gekomen dat ik het eigenlijk niet erg vind om altijd bezig te zijn. Het voorkomt dat ik mezelf ga vervelen. Echter de balans is verkeerd. Als ik 90 procent van de tijd bezig ben met werk en studie en daardoor mezelf verwaarloos is dat het probleem. En dus besloot ik een aantal weken geleden om een aantal regels voor mezelf te stellen. Het eerste was dat ik ’s avonds niet meer zou werken. Zo zou ik meer tijd hebben voor mijn hobby’s. Want ook daarvan heb ik er genoeg …

Het eerste dat me opviel toen ik meer rust nam was dat mijn tijdsbesteding veranderde. In plaats van na het eten op de bank ploffen lukte het ineens weer om achter mijn spinnenwiel te zitten. In april had ik een batch wol gekregen bij een open lucht museum in Wales. En ik had die partij in een week gesponnen. Leuk, nu kon ik weer gaan verven. En toen die batch klaar was zag ik op zolder een doos wol staan waar ik afgelopen augustus tijdens de vakantie aan had gewerkt. Tot mijn verbazing zat er in die doos nog wol die al gekamd was en die ik direct kon spinnen. En vorige week was die doos ook leeg. Dat ging lekker!

Mijn sociale leven had ik ook al maanden verwaarloosd. Ik vond de energie om naar de breigroep te gaan. Mijn lieve trouwe vriendinnen die wekelijks samenkomen. En waar ik de afgelopen jaren schitter door afwezigheid. Maar daar kan dat. Zij omarmen me ook op de zeldzame momenten dat ik de tijd vind om aan te sluiten. Ik had een ingewikkeld Shetland lace patroon bij me. Nu maar hopen dat het me lukte om het weer op te pakken. Als je zo’n breiwerk lang laat liggen dan is het soms lastig om het patroon opnieuw te begrijpen en te zien waar je gebleven bent. En dat lukte!

Zo kwam ik erachter dat mijn stadia van druk zijn zich ook vertaalde in mijn vrijetijdsbesteding. Als ik erg moe ben dan kan ik alleen nog Netflixen en spelletjes doen op mijn telefoon. Ben ik iets minder gestrest dan lukt het weer om achter mijn spinnenwiel te zitten. Nog een beetje minder stress en ik sta de wol te verven. En nu merkte ik dus het volgende stadium, het lukt weer om te breien! Gedurende de afgelopen weken kwamen er ook andere klusjes in mijn hoofd op. Mijn voortuin is een bende en dat zou ik graag willen aanpakken. En mijn auto, die ziet er ook al maanden niet uit. Toen werd me duidelijk dat er dus een hele schaal aan ontspanning te herkennen is in mijn leven. In plaats van een gradatie aan stress ontdekte ik een glijdende schaal van ontspannen naar stress in mijn vrijetijdsbesteding. Zo ziet die schaal er uit: Netflixen-Smyrna knopen-wol spinnen & verven-breien-tuin-andere klussen. Dat is toch een veel leukere manier om te signaleren hoe het met je werkdruk gaat?

Heb jij last van stress? Misschien kun je bij jezelf ook zo’n glijdende schaal ontdekken. Mij heeft het veel plezier gebracht en ik voel me een stuk beter. Gisteren heb ik met mijn dochter de voortuin opgeruimd, twee gaten geboord én de auto gewassen. Heerlijke tijd momenteel met al die extra vrije dagen. Die ik nu dus een keertje niet invul met werken.

Ja ik wil met meer plezier en ontspanning werken!

Vul hieronder je naam en mailadres in.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact

E-mail: monique@mo-factor.nl

Heems Weer 63
1151 EX Broek in Waterland

De Mo-Factor

KvK: 70407487
BTW nummer: NL002105368B32

Algemene voorwaarden

© 2020 - 2024 De Mo-Factor

Volg mij op