To do or not to do

Ken je het boek The power of doing less? Het boek is van Ferguss O’Connell en is voor het eerst uitgekomen in 2013. De ondertitel zegt eigenlijk alles: “Leer te focussen op wat écht belangrijk is.”

De schrijver legt in het boek uit waarom time management niet werkt. De meeste cursussen tijdsmanagement leren je namelijk hoe je meer kunt doen in minder tijd. Maar dat helpt niet want daardoor krijg je het alleen maar drukker. Het betekent echter niet dat je effectiever wordt. Of gelukkiger. Of meer gewaardeerd. Je kunt nou eenmaal in het leven niet alles doen. Je zult zelfs een heleboel dingen niet doen. Als je dat beseft én accepteert dan komt het er dus op aan dat je heel veel dingen niet doet. En dat je de juiste dingen wél doet. 

Prioriteiten stellen, dat wordt vaak als een belangrijke vaardigheid gezien. Het is echter minstens zo waardevol als je in staat bent om te bepalen wat je niet moet doen. En het dan ook echt niet gaat doen! Schrappen dus. Ga voortaan eens kijken welke dingen op je to-do lijstje staan die je eigenlijk helemaal niet zo belangrijk vindt of die eigenlijk helemaal niet echt gedaan hoeven te worden. De wereld draait ook wel door als je vandaag geen boodschappen doet... En doe alleen de dingen die je echt graag wilt doen. Zeg nee tegen al het andere. Doe alleen die zaken die echt bijdragen aan het behalen van je doelen. Of dat nou privédoelen zijn of zakelijke. Bij zakelijke doelen kan het trouwens enorm schelen als je bij je baas navraagt of hij dezelfde taken belangrijk vindt. Want als je een taak gaat uitvoeren is het wel handig als het bijdraagt aan de doelstellingen van het bedrijf.

Doe vervolgens het allerbelangrijkste eerst. Er is altijd maar één ding het allerbelangrijkste. Eén ding dat vóór alle andere dingen komt. Wen jezelf aan om streng te zijn. Vooral voor je jezelf. Jezelf niet te laten afleiden door de verleiding om makkelijke, onbelangrijke dingen eerst te doen. Je zult zien dat dit discipline vraagt. Hier is een oefening die jou kan helpen om te beslissen wat nou echt van waarde is:

Stap 1: schrijf alles op wat je nog moet doen, alle taken klein en groot die in je hoofd rondspoken zet je op die lijst.

Stap 2: kies vervolgens 3 dingen van die lijst die het allerbelangrijkste zijn. Bijvoorbeeld een taak op je werk die echt gaat bijdragen aan een innovatie. Of een taak die je baas heel belangrijk vindt. Of een klus die je dichter brengt bij die reis die je al zo lang wilt maken.

Stap 3: plan deze drie dingen in je agenda bij morgen. De taak die het meeste gaat bijdragen aan het behalen van je doel plan je als eerste, bijvoorbeeld om 9 uur. De tweede taak plan je om 10 uur en de derde taak om 11 uur.

Oké goed zo! De allerbelangrijkste dingen heb je gepland. Je mag morgen verder niets anders meer doen dan die drie dingen. De rest van je lijstje wordt geschrapt of bewaard tot een andere keer. Word je nu een beetje nerveus? Mag je echt niets anders meer doen? Maar je moet toch ook nog een vergaderverzoek uitzetten of dat ene telefoontje plegen...

OEPS. 

Misschien heb je de verkeerde dingen een prioriteit gegeven?

Stap 4: Pas zo nodig de planning aan.

In het begin zal het een beetje moeite kosten. Wilskracht en vasthoudendheid. Moed om nee te zeggen. En je zult zien dat je veel tevredener wordt over je resultaten. En je not-to-do-lijstje? Die mag lekker lang worden ...

 

Welke dromen heb jij?

Drie stappen voor een compleet ander leven.

In een bekende motivational speach noemt Jim Rohn drie stappen voor een compleet ander leven. De drie stappen die hij benoemt zijn:

1 Studeer

2 Ga aan de slag

3 Volg wat je geleerd hebt.

Wat betekenen deze drie stappen nou eigenlijk?


Lees verder

PEP therapie bruikbaar in de GRZ?

Een patiënte op onze revalidatie afdeling vertelde dat één van de dingen waar zij aan merkt dat het slechter gaat is dat zij haar sputum dan niet meer goed kan ophoesten. Ze vertelde


Lees verder

Laat je inspireren!

Ik schreef al eerder over een inspirerende fysiotherapeut uit New York. In zijn fysiotherapiepraktijk combineert hij longrevalidatie met een vrolijke kleurrijke omgeving waarin kunst een belangrijke rol speelt. Omdat hij zijn kennis en ervaring breder beschikbaar wil stellen 


Lees verder

Schoenen kopen in San Jeronimo

Leven en werken in de ouderenzorg in Peru. Ik wiebel steeds heen en weer tussen de toeristische attracties en het werkelijke leven in een buitenwijk van Cusco.


Lees verder

Spreekuur in Peru

Belevenissen vanuit mijn eigen spreekuur in een dagcentrum voor ouderen in een buitenwijk van Cusco. 
Lees verder

COPD in Peru

Zoals jullie weten heb ik een passie voor COPD revalidatie. Hier in Peru zie je heel veel COPD. Dat heet hier EPOC (enfermedad pulmonar obstructiva crónica). Wat mij opviel is


Lees verder

Kleren maken de man

De mensen in Cusco zeggen van zichzelf dat ze net een uit zijn. 's Ochtends moet je veel lagen kleding aan vanwege de kou. In de loop van de dag wordt het warmer en ben je heel blij als je een laagje kunt uittrekken. Ook ik verander langzamerhand in een michelinpoppetje ...


Lees verder

COPD training

In april 2019 zijn de eerste pilotcursisten gestart met de COPD e-course.

 


Lees verder

Zorgpad COPD

Wist jij dat COPD op de ranglijst van ziektelast hoger scoort dan dementie? En dat terwijl dementie voor veel mensen echt een schrikbeeld is. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat longrevalidatie helpt! Wil je meer weten over longrevalidatie in het verpleeghuis? Lees dan dit artikel waarin ik je meeneem in wat jij als medisch behandelaar op de GRZ afdeling kunt betekenen voor de COPD revalidant.


Lees verder

Je hebt altijd een keuze

Groots en meeslepend leven. Dat was een droom die ik had toen ik jong was.
Lees verder

Moeiteloos Opruimen

Wil jij de rest van jouw leven meer tijd voor jezelf en voor de leuke dingen in het leven? HET KAN!

Moeiteloos Opruimen, een methode die simpel, gemakkelijk te leren en doeltreffend is. In 7 dagen, waarin jij dagelijks een opdracht ontvangt, ontdek jij het geheim. Een serie opdrachten die je thuis of op je werk uitvoert en waarin je ongemerkt je manier van opruimen automatiseert. Ik bied je daarbij de mogelijkheid om persoonlijk advies te vragen.

Je kunt Moeiteloos Opruimen gratis bij mij aanvragen.


Lees verder

Discipline of automatisme

Is Moeiteloos Opruimen discipline? Of het aanleren van een automatisme? Wat is het verschil tussen discipline en automatisme eigenlijk.
Lees verder

Organizer Mo

"De spullen rukken op!" 

Brigitte Kaandorp


Lees verder