Spreekuur in Peru

Vorige week ging ik op maandag nog één keer naar het spreekuur met de geriater. Vanaf dinsdag ben ik gestart met een eigen spreekuur in een dagcentrum voor ouderen in een buitenwijk van Cusco. 

Alle bezoekers krijgen een check van gewicht, bloeddruk, bloedsuiker en saturatie. Daarna komen ze bij de arts om hun gezondheidsproblemen te bespreken. 

Heel veel mensen hebben last van maagklachten. Voor een deel komt dat doordat ze slecht kunnen kauwen. Gebitsverzorging staat hier nog in de kinderschoenen. Ik hoorde van een andere vrijwilliger die in het onderwijs werkt dat kinderen op de lagere school vaak al ernstig bedorven gebitten hebben. 

Een ander probleem waardoor mensen maagklachten hebben is dat ze heel weinig drinken. Als ik het ze vraag dan is het gemiddelde antwoord 2 glazen per dag. 

Een derde factor is de eenzijdige voeding. Een groot gedeelte van de maaltijd bestaat hier uit koolhydraat. De mensen eten pap, rijst, mais en bonen. Ik leg ze uit dat fruit belangrijk is. Ja, knikken ze allemaal. We eten platano! Banaan dus, nog meer koolhydraat. 

Vandaag had ik een patiente op het spreekuur met een zeer pijnlijke tong. Glossitis. Ik vermoed dat ze een vitamine gebrek heeft. Ik vroeg de kokkin of ze kon vragen of ze fruit at en groene groente. De kokkin keek erg verdrietig en vertelde me dat de mensen geen geld hebben voor dat soort levensmiddelen. Geld voor vitaminetabletten is er al helemaal niet. En de verzekering vergoedt het niet.

Vandaag kwam er een mevrouw van een lokale bakkerij langs. Zij brengt regelmatig ontbijt. Ook zij gaf gezondheidsvoorlichting. Helaas in Quechua zodat ik niet kon verstaan of haar adviezen overeen komen met die van mij. 

Inmiddels is mijn artsentas hier uitgebreid met een otoscoop zodat we de oren ook kunnen controleren. Van de 8 mensen die we controleerden hadden er 2 een prop in hun oor. Hopelijk lukt het om die met een gewone spuit van 50 ml een beetje schoon te krijgen. 

In het centrum staan ongeveer 200 mensen ingeschreven. We proberen zoveel mogelijk van die mensen op het spreekuur te zien. Vanuit de organisatie krijg ik basale medicatie zoals paracetamol, maagzuurremmers, nsaid en antibiotica. Vanmiddag ga ik naar de farmacia om mijn eigen apotheek aan te vullen met indifferente zalven, corticosteroidzalf, oogdruppeltjes en vitaminetabletten. 

Chronische ziektes kan ik niet behandelen want daarvoor moet je controles doen. Mensen met hypertensie en diabetes worden verwezen naar de medische post van de verzekering. 

Ik voel me zeer welkom in het centrum en je kunt hier nog zo veel bijdragen. Dat spreekt me erg aan. De mensen willen erg graag dat we langer blijven. De aandacht die ze krijgen doet ze goed. Een luisterend oor is erg belangrijk. Ik ga met veel plezier morgen weer naar "mijn" groep.


In de auto onderweg naar het centrum oefenen we woorden in Quechua. De chauffeur spreekt Quecha en helpt ons met de uitspraak. We weten inmiddels al hoe we hoofd, hart, rug, longen, knie, enkel, luisteren en waar doet het pijn kunnen zeggen!


Tot snel,

Monique Lachniet van De Mo-Factor.

Welke dromen heb jij?

Drie stappen voor een compleet ander leven.

In een bekende motivational speach noemt Jim Rohn drie stappen voor een compleet ander leven. De drie stappen die hij benoemt zijn:

1 Studeer

2 Ga aan de slag

3 Volg wat je geleerd hebt.

Wat betekenen deze drie stappen nou eigenlijk?


Lees verder

PEP therapie bruikbaar in de GRZ?

Een patiënte op onze revalidatie afdeling vertelde dat één van de dingen waar zij aan merkt dat het slechter gaat is dat zij haar sputum dan niet meer goed kan ophoesten. Ze vertelde


Lees verder

Laat je inspireren!

Ik schreef al eerder over een inspirerende fysiotherapeut uit New York. In zijn fysiotherapiepraktijk combineert hij longrevalidatie met een vrolijke kleurrijke omgeving waarin kunst een belangrijke rol speelt. Omdat hij zijn kennis en ervaring breder beschikbaar wil stellen 


Lees verder

Schoenen kopen in San Jeronimo

Leven en werken in de ouderenzorg in Peru. Ik wiebel steeds heen en weer tussen de toeristische attracties en het werkelijke leven in een buitenwijk van Cusco.


Lees verder

COPD in Peru

Zoals jullie weten heb ik een passie voor COPD revalidatie. Hier in Peru zie je heel veel COPD. Dat heet hier EPOC (enfermedad pulmonar obstructiva crónica). Wat mij opviel is


Lees verder

Kleren maken de man

De mensen in Cusco zeggen van zichzelf dat ze net een uit zijn. 's Ochtends moet je veel lagen kleding aan vanwege de kou. In de loop van de dag wordt het warmer en ben je heel blij als je een laagje kunt uittrekken. Ook ik verander langzamerhand in een michelinpoppetje ...


Lees verder

COPD training

In april 2019 zijn de eerste pilotcursisten gestart met de COPD e-course.

 


Lees verder

Zorgpad COPD

Wist jij dat COPD op de ranglijst van ziektelast hoger scoort dan dementie? En dat terwijl dementie voor veel mensen echt een schrikbeeld is. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat longrevalidatie helpt! Wil je meer weten over longrevalidatie in het verpleeghuis? Lees dan dit artikel waarin ik je meeneem in wat jij als medisch behandelaar op de GRZ afdeling kunt betekenen voor de COPD revalidant.


Lees verder

Je hebt altijd een keuze

Groots en meeslepend leven. Dat was een droom die ik had toen ik jong was.
Lees verder

Moeiteloos Opruimen

Wil jij de rest van jouw leven meer tijd voor jezelf en voor de leuke dingen in het leven? HET KAN!

Moeiteloos Opruimen, een methode die simpel, gemakkelijk te leren en doeltreffend is. In 7 dagen, waarin jij dagelijks een opdracht ontvangt, ontdek jij het geheim. Een serie opdrachten die je thuis of op je werk uitvoert en waarin je ongemerkt je manier van opruimen automatiseert. Ik bied je daarbij de mogelijkheid om persoonlijk advies te vragen.

Je kunt Moeiteloos Opruimen gratis bij mij aanvragen.


Lees verder

Discipline of automatisme

Is Moeiteloos Opruimen discipline? Of het aanleren van een automatisme? Wat is het verschil tussen discipline en automatisme eigenlijk.
Lees verder

To do or not to do

Marie Kondo. Minimaliseren. Less is more. Er zijn net zo veel methodes als er organizers zijn. En meer boeken over het onderwerp dan een mens in zijn leven kan lezen. “Learn from the expert” zegt Brian Tracy. Heel verfrissend vind ik het boek The Power of doing less.
Lees verder

Organizer Mo

"De spullen rukken op!" 

Brigitte Kaandorp


Lees verder