Organizer Mo

Opruimen met visie

Minimalisme, minimaliseren. Het is een hype geworden. Jaren geleden las ik een artikel over een minimaliseerchallenge. In deze challenge werden mensen gestimuleerd om elke dag iets weg te gooien. Op dag één mocht je één ding wegdoen. En daar kwam dan elke dag een ding bij dus op dag twee gooide je twee dingen weg, op dag drie drie en zo verder. Op Twitter kon je dan foto's posten van wat je wegdeed. Best leuk in het begin. In de loop der tijd gingen steeds meer mensen zich bezig houden met minimaliseren. Op Facebook zijn er talloze groepen en challenges die zich met het wegdoen van spullen bezig houden.  Zelf ben ik opgegroeid met een moeder met het weggooi-virus. Dat was uitkijken geblazen. Voor je het wist waren je geliefde spulletjes weg. Ook ík had, als kind al, geen moeite met het wegdoen van dingen. Ik herinner me nog dat ik een jaar of tien was en dat ik met mijn tante en mijn zus op een 5-mei-markt mijn eigen speelgoed mocht verkopen. Toen mijn moeder later hoorde wat ik daar verkocht had schrok ze. Ik had allemaal duur speelgoed verkocht zonder dat zij het wist. En mijn antwoord? "Ik gebruik het niet meer, dan mag het toch weg."

Er zijn redenen om spullen te bewaren of juist weg te doen. De overweging dat je het niet meer gebruikt is er één. Maar zeker niet de enige. Door te kijken welke rol je bezittingen in je leven spelen en door te kijken naar wat het maken van ruimte voor je zou kunnen betekenen kun je een afweging maken. De keuze tussen bewaren of wegdoen een bewust proces maken. Waarbij je een doel voor ogen hebt. Dat is het verschil tussen opruimen en organizen.

Welke dromen heb jij?

Drie stappen voor een compleet ander leven.

In een bekende motivational speach noemt Jim Rohn drie stappen voor een compleet ander leven. De drie stappen die hij benoemt zijn:

1 Studeer

2 Ga aan de slag

3 Volg wat je geleerd hebt.

Wat betekenen deze drie stappen nou eigenlijk?


Lees verder

PEP therapie bruikbaar in de GRZ?

Een patiënte op onze revalidatie afdeling vertelde dat één van de dingen waar zij aan merkt dat het slechter gaat is dat zij haar sputum dan niet meer goed kan ophoesten. Ze vertelde


Lees verder

Laat je inspireren!

Ik schreef al eerder over een inspirerende fysiotherapeut uit New York. In zijn fysiotherapiepraktijk combineert hij longrevalidatie met een vrolijke kleurrijke omgeving waarin kunst een belangrijke rol speelt. Omdat hij zijn kennis en ervaring breder beschikbaar wil stellen 


Lees verder

Schoenen kopen in San Jeronimo

Leven en werken in de ouderenzorg in Peru. Ik wiebel steeds heen en weer tussen de toeristische attracties en het werkelijke leven in een buitenwijk van Cusco.


Lees verder

Spreekuur in Peru

Belevenissen vanuit mijn eigen spreekuur in een dagcentrum voor ouderen in een buitenwijk van Cusco. 
Lees verder

COPD in Peru

Zoals jullie weten heb ik een passie voor COPD revalidatie. Hier in Peru zie je heel veel COPD. Dat heet hier EPOC (enfermedad pulmonar obstructiva crónica). Wat mij opviel is


Lees verder

Kleren maken de man

De mensen in Cusco zeggen van zichzelf dat ze net een uit zijn. 's Ochtends moet je veel lagen kleding aan vanwege de kou. In de loop van de dag wordt het warmer en ben je heel blij als je een laagje kunt uittrekken. Ook ik verander langzamerhand in een michelinpoppetje ...


Lees verder

COPD training

In april 2019 zijn de eerste pilotcursisten gestart met de COPD e-course.

 


Lees verder

Zorgpad COPD

Wist jij dat COPD op de ranglijst van ziektelast hoger scoort dan dementie? En dat terwijl dementie voor veel mensen echt een schrikbeeld is. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat longrevalidatie helpt! Wil je meer weten over longrevalidatie in het verpleeghuis? Lees dan dit artikel waarin ik je meeneem in wat jij als medisch behandelaar op de GRZ afdeling kunt betekenen voor de COPD revalidant.


Lees verder

Je hebt altijd een keuze

Groots en meeslepend leven. Dat was een droom die ik had toen ik jong was.
Lees verder

Moeiteloos Opruimen

Wil jij de rest van jouw leven meer tijd voor jezelf en voor de leuke dingen in het leven? HET KAN!

Moeiteloos Opruimen, een methode die simpel, gemakkelijk te leren en doeltreffend is. In 7 dagen, waarin jij dagelijks een opdracht ontvangt, ontdek jij het geheim. Een serie opdrachten die je thuis of op je werk uitvoert en waarin je ongemerkt je manier van opruimen automatiseert. Ik bied je daarbij de mogelijkheid om persoonlijk advies te vragen.

Je kunt Moeiteloos Opruimen gratis bij mij aanvragen.


Lees verder

Discipline of automatisme

Is Moeiteloos Opruimen discipline? Of het aanleren van een automatisme? Wat is het verschil tussen discipline en automatisme eigenlijk.
Lees verder

To do or not to do

Marie Kondo. Minimaliseren. Less is more. Er zijn net zo veel methodes als er organizers zijn. En meer boeken over het onderwerp dan een mens in zijn leven kan lezen. “Learn from the expert” zegt Brian Tracy. Heel verfrissend vind ik het boek The Power of doing less.
Lees verder