Moeiteloos Opruimen

Het geheim?

In 7 dagen waarin jij dagelijks een opdracht ontvangt ontdek jij wat Moeiteloos Opruimen is. Een serie opdrachten die je thuis uitvoert en waarin je ongemerkt je manier van kijken naar opruimen volledig omgooit. Opruimen is geen moeten meer. Opruimen wordt een automatisch proces. Als kind leerde je allerlei zaken door automatische processen. Het opzeggen van de rekentafels, het tandenpoetsen voor je naar bed gaat. Kinderliedjes. En weet je wat het mooie is van deze manier van leren? Als het eenmaal in je systeem zit dan blijft het daar. Bij mensen met geheugenproblemen zien we dat ze moeite hebben met het leren van nieuwe vaardigheden. En de dingen die ze kort geleden geleerd hebben vergeten. Maar de automatismen blijven. Een dementerend persoon zingt de liedjes uit haar jeugd vaak zonder nadenken. Het Moeiteloos Opruimen programma is gebaseerd op deze manier van leren. En het mooie van deze manier van opruimen is dat je gezinsleden automatisch meegenomen worden in dit proces. Denk maar eens aan het gebruiken van stopwoordjes. Zonder dat je het merkt zegt je ineens ook dat iets 'vet' is. Leren door automatiseren. Dat betekent veel doen, net als bij het opzeggen van de tafels. Moeiteloos Opruimen is een dagelijks terugkerend ritueel. Met hele simpele stappen. Maar wel de juiste. Want je wilt geen slechte gewoontes automatiseren!

Kleren maken de man

De mensen in Cusco zeggen van zichzelf dat ze net een uit zijn. 's Ochtends moet je veel lagen kleding aan vanwege de kou. In de loop van de dag wordt het warmer en ben je heel blij als je een laagje kunt uittrekken. Ook ik verander langzamerhand in een michelinpoppetje ...


Lees verder

COPD training

In april 2019 zijn de eerste pilotcursisten gestart met de COPD e-course.

 


Lees verder

Zorgpad COPD

Wist jij dat COPD op de ranglijst van ziektelast hoger scoort dan dementie? En dat terwijl dementie voor veel mensen echt een schrikbeeld is. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat longrevalidatie helpt! Wil je meer weten over longrevalidatie in het verpleeghuis? Lees dan dit artikel waarin ik je meeneem in wat jij als medisch behandelaar op de GRZ afdeling kunt betekenen voor de COPD revalidant.


Lees verder

Je hebt altijd een keuze

Groots en meeslepend leven. Dat was een droom die ik had toen ik jong was.
Lees verder

Discipline of automatisme

Is Moeiteloos Opruimen discipline? Of het aanleren van een automatisme? Wat is het verschil tussen discipline en automatisme eigenlijk.
Lees verder

Organizer Mo

"De spullen rukken op!" 

Brigitte Kaandorp


Lees verder

To do or not to do

Marie Kondo. Minimaliseren. Less is more. Er zijn net zo veel methodes als er organizers zijn. En meer boeken over het onderwerp dan een mens in zijn leven kan lezen. “Learn from the expert” zegt Brian Tracy. Heel verfrissend vind ik het boek The Power of doing less.
Lees verder