I am calm

Ik ga achter mijn computer zitten om in te loggen. Maar elke keer dat ik inlog moet ik wachten. Wat is dat systeem toch traag! Ik kijk op mijn horloge en meet de tijd op. Weer een minuut van mijn kostbare tijd!

Potverdrie, ik heb het al zo druk. Moet ik ook nog elke keer dat ik inlog een minuut wachten. En als het nou alleen maar één keer per dag was. Maar nee. Ik zit nu op mijn kamer. Maar straks moet ik met mijn tablet de afdeling op. En elke keer als ik bij een patiënt ben moet ik opnieuw inloggen. 

Wist je dat ik het laatst geteld heb? Ik moet op een dag minimaal 15 keer per dag inloggen. En elke keer kost het me een minuut! Vijftien minuten per dag. Dat is net zoveel als een heel consult. In die tijd zou ik een extra patiënt kunnen zien!

Vijftien verspilde minuten. En dat elke dag weer!

Dat ze toch niets aan dat computersysteem doen. Het internet is hier zo traag. En ik heb al zo vaak aangegeven dat dit dossier helemaal niet prettig werkt. Je moet wel 8 x klikken voor je bent in het scherm waar je moet zijn. Hadden ze maar naar mij geluisterd. Nu moesten we persé over naar een goedkoper systeem. En zie, het wordt alleen maar slechter. Er wordt ook helemaal niet naar ons geluisterd. Die managers kijken alleen maar naar geld. Maar mijn tijd is ook geld!!!

Is dit herkenbaar voor jou? 

Voor mij in elk geval wel. We hebben allemaal de neiging om te focussen op wat niet lekker gaat. En daar breed aandacht aan te besteden. Maar, alles wat je aandacht geeft groeit. Ik denk dat we deze uitspraak allemaal in ons leven wel meekrijgen. Door te focussen op irritatie krijg je meer irritatie. Law of attraction in werking.

Wat als het anders kon?

Als je zou kunnen focussen op rustpuntjes? Elke wachttijd bij je computer is een momentje om even helemaal niets te hoeven. Niets te denken. Niets te moeten. Rust. Alleen zitten.

Wat zou er gebeuren als je elke keer als je moet inloggen een één-minuut-meditatie zou opstarten? "soften your face" "soften your neck" "adem in, adem uit" 

Als je die ene minuut zou denken "ik hoef helemaal niets"

In dit kleine stukje tijd mag ik mezelf toestaan om even niets te doen. Alleen maar zijn en wachten tot de digitale wereld me weer toelaat in de ratrace. Een moment van stilte voor de storm.

Hoe zou het zijn als je dit 15 x per dag zou doen?

15 x een rustmoment?

15 x een korte meditatie.

"Fully let go"

Adem in "ik ben kalm"

Adem uit "ik heb rust"

Probeer het eens met deze korte meditatie.

 

Waar heb jij de afgelopen minuut aan gedacht?

Wil je meer tips om met rust en aandacht je werk te kunnen doen?

Open dan mijn gratis eboek. Boordevol tips die je direct kunt toepassen.

Je vindt het hier JA Monique doe mij dat eboek!

 

Een hippie met structuur, kan dat?

In mijn hoofd ben ik een hippie. Het leven moet een feestje zijn. No pressure. Doen wat ik op dit moment fijn vind. Een Spaanse hippie bij voorkeur. Dus mañana mañana. Tranquila!

Lees hier hoe ik toch mijn gedrag veranderde. En daarmee juist wél de rust vond om te leven zoals ik wil.

 


Lees verder

Ontplofte mailbox

Doordat ik de afgelopen weken mijn vaste uurtje had overgeslagen had ik vandaag een berg aan mail te verwerken. Ik merkte dat ik me daardoor onrustig begon te voelen. Ik had mezelf er vandaag een uur voor gegeven maar het leek niet te gaan lukken om het binnen die tijd allemaal te verwerken. Ik voelde dat ik daardoor geprikkeld raakte. In mijn hoofd switchte ik steeds tussen de inhoud van de mail en de vraag hoe ik zorg dat ik dit afkrijg.

Ontploft jouw mailbox als je er een paar dagen niet naar gekeken hebt?
Heb je ook net vakantie genomen en zakt de moed je in de schoenen als je ziet dat je 900 nieuwe berichten hebt?
Lees dan deze blog waarin ik je uitleg hoe ik daar iets op bedacht heb.

 


Lees verder

Kies jij voor structuur of voor stress?

Verenso heeft normen voor formatie. Die normen geven een richting. Maar ze zijn niet absoluut. De werkdruk die je ervaart hangt niet alleen maar samen met je werkpakket. Zowel persoonlijke als omgevingsfactoren spelen een rol. En hoe jij daarmee omgaat.


Lees verder

Een simpele manier om je bureau opgeruimd te houden.

Op mijn eerste werkdag word ik ontvangen op de artsenkamer. Het leek alsof er een aardbeving was geweest. Ik zal dat moment nooit vergeten. Wat doe je op zo'n moment? Net doen alsof je gek bent? Opstaan en weggaan? De leidinggevende bellen en vragen of ze je misschien als organizer willen inzetten in plaats van als arts?

Lees hier wat ik deed ...


Lees verder

Weet jij waar Diana is?

Je komt op de afgesproken tijd op je afdeling. Het is tijd voor de wekelijkse visite. Maar de verzorging is niet in de teampost. Je vraagt je af wat je nu het beste kunt doen. Zonder de verzorging beginnen? Zoeken waar de contactverzorgende is? Een kop koffie pakken en jezelf een rustmomentje gunnen?

Op een goede dag zou je waarschijnlijk voor de laatste optie kiezen. Een relaxte dag heeft wel ruimte voor een ontspannen oplossing. Maar vandaag drukt je to-do lijst op je agenda. Je hebt al weinig tijd voor de visite want er komt straks nog een opname en je moet ook waarnemen op een andere afdeling. Zo kun je toch niet werken! Je loopt meteen al uit.


Lees verder

Niet wéér mevrouw de Waard!

Je komt op de afdeling voor je wekelijkse visite en je kijkt in de agenda. Je hoopt maar dat het vandaag een beetje snel gaat want je moet ook nog waarnemen op de revalidatie en daar komt om 11:30 uur een opname.

 

 


Lees verder

Waarom is niemand op zijn kamer?

Heb jij wel eens geprobeerd om je afdelingsvisite te veranderen in een spreekuur?
Hoe was je ervaring?
Waar liep je tegenaan?
Misschien heb je het geprobeerd en denk je, voor mij werkt dat niet.


Lees verder

En toen moest ik leren nee zeggen ...

Toen ik jonge kinderen had moest ik op tijd naar huis van mijn werk om de kinderen op te halen bij de opvang. En als je weet dat je kinderen echt opgehaald moeten worden omdat de opvang dicht gaat, dan zorg je wel dat je op tijd bent.

Wat motiveert jou om op tijd naar huis te gaan van je werk?


Lees verder

Wonden genezen ondanks wat wij eraan doen ...

Toen ik jong was en ongebonden ging het allemaal prima. Maar toen ik een gezin had met twee jonge kinderen werd het anders. Die moesten opgehaald worden van de naschoolse opvang. Naar zwemles brengen. Koken, afruimen. Kinderen naar bed brengen. Lunchpakketjes en gymtassen. Je kent het wel.

En dan na 21 uur nog vergaderstukken lezen. Bek af was ik. Ik had continu het gevoel dat ik te veel ballen in de lucht moest houden. Maar ja, ik was een sterke vrouw. Das schaffen wir! En door!


Lees verder

De nectarine.

"Dit is echt een GRZ-patiënt."  "Nee, ELV want hij mag nog niet belasten." Een verhaal over de nectarine, pruim of perzik?


Lees verder

Durf jij te kiezen?

Kiezen we doen het allemaal. De ene persoon heeft er meer moeite mee dan de andere. Sommige mensen kunnen snel beslissen en blijven dan bij hun besluit. Andere mensen twijfelen langer en vinden het daarna moeilijk om zeker te weten dat ze een goede beslissing hebben genomen. In de geriatrische revalidatie hebben we dagelijks te maken met het maken van keuzes. Onze revalidanten hebben als kenmerkende factor dat zij veel problemen ervaren op meerdere domeinen en tegelijkertijd hebben zij een verminderde leer-of trainbaarheid. Soms leidt dat maken van keuzes tot verschillende inzichten en discussies in het MDO. Want in dat overleg zijn we gewend om af te spreken wat we gaan doen. Hoe bereiken succesvolle mensen hun doelen en wat kunnen wij daarvan leren in de GRZ?

 


Lees verder

“U kunt naar huis.” “Ik dacht het niet.”

Omgaan met verschil van inzicht. Patiënten die "uitgerevalideerd zijn" en toch niet naar huis kunnen. Sommige organisaties hebben zelfs een hoteltarief voor als de patiënt weigert naar huis te gaan.


Lees verder

Ambulante revalidatie

Een prachtig winstpunt van onze DBC-financiering. Thuis revalideren onder supervisie van de specialist ouderengeneeskunde.
Lees verder

Revalidatieprognose

Op de revalidatieafdeling waar ik tijdens mijn kaderopleiding werkte hadden wij afspraken gemaakt waar we in de intakefase aandacht aan zouden besteden. Met meetinstrumenten en vragenlijsten. En hoe dat in het revalidatiebehandelplan moest terugkomen. Hiertoe gestimuleerd door een opdracht uit de kaderopleiding.
Lees verder

Het MDO

Op weg naar huis

Heb jij ook wel eens het gevoel dat het schip al is uitgevaren zonder dat de bestemming is bepaald?


Lees verder