Een hippie met structuur, kan dat?

Naarmate ik ouder word krijg ik meer behoefte aan structuur en routines. Of komt het doordat ik tegenwoordig meer verschillende werkzaamheden combineer? Ondernemer, docent, arts en sinds kort ook student. Sowieso heeft een ondernemer diverse rollen te combineren:
 • Service dienstverlening
 • Administratie
 • Marketing
 • Boekhouding
 • Mail
 • Netwerken
 • Verkopen

Als specialist ouderengeneeskunde heb je ook veel verschillende taken die je moet combineren:

 • Patiëntenzorg
 • Rapporteren en labuitslagen
 • Administratie
 • Werkoverleg
 • Beleidsnotities
 • Protocollen
 • Deelname commissies
 • Mail

 

Voorheen vulde ik mijn agenda met items als “visite Fuut”, “artsenoverleg”, “revalidatiegesprekken” en gebruikte ik daarnaast een aparte lijst met todo’s.

Tegenwoordig is er in agenda veel meer structuur. Op maandag werk ik aan mijn bedrijf, op dinsdag en woensdag coach ik en op donderdag en vrijdag werk ik voor het LUMC. Naast die dagstructuur heb ik mezelf geleerd om met rituelen te werken. Als je me dat tien jaar geleden had verteld dan zou ik daar waarschijnlijk hard om gelachen hebben. Ik, de hippie? Rituelen? Als hippie neem ik de dag zoals die komt.

Maar echt, ik heb tegenwoordig rituelen. Naarmate ik me meer verdiepte in het organiseren ging ik de waarde van structuur en rituelen zien. Misschien ken je bepaalde rituelen nog van je ouders, grootouders of uit boeken. Maandag gehaktdag, op vrijdag eten we vis, zaterdag soep met brood. Voor je op vakantie ging waste je vader de auto. De tent moet eerst opgezet worden om te kijken of alles compleet was. Ook zo’n ritueel dat voor veel mensen herkenbaar is. 

Ik ben rituelen gaan inbouwen voor klussen die ik niet graag doe. Dingen die ik normaal gesproken voor me uitschoof en vervolgens eindeloos liet liggen. Tot ik er niet meer onderuit kon. Met als gevolg grote stapels papier op mijn aanrecht. En het inleveren van de BTW aangifte op de laatste avond van de deadline. En dus zijn er nu vaste momenten voor het opruimen van papieren, het verwerken van bonnetjes en de rest van de boekhouding, het verwerken en opruimen van mijn mailbox zodat die elke week leeg is. En nu komt een gouden tip: doe dat op maandagochtend! Zo begin je de week met een opgeruimd bureau, een lege mailbox en een trots gevoel dat je die rotklussen al gedaan hebt.

En dan die todo lijst die velen van jullie nog gebruiken. Daar heb ik ook een nieuw ritueel voor opgezet. Dat is de kers op de taart. Echt waar!

Tijdens het verwerken van je mail kom je steeds dingen tegen die je moet doen. Een antwoord geven op een vraag. Een artikel opzoeken. Misschien een telefoontje plegen. Een protocol schrijven. Agendapunten aanleveren. Een stuk lezen en daar je feedback op geven. Veel mensen doen die taken meteen als ze hun mail aan het bekijken zijn. En daardoor duurt het lezen van je mail ontzettend lang. Ik doe dat anders. Ik focus me op het verwerken van de mail. Zoals ik je geleerd heb tijdens de masterclasses over het omgaan met je mail. Kom ik een mail tegen waar ik een actie op moet doen, dan zet ik die actie in mijn agenda.

Oh wat zou ik dat jou graag willen leren. Waar en hoe krijg je de rust om elke taak die je moet doen in je agenda te zetten? Inclusief het realistisch inschatten van de benodigde tijd. Het mooie van deze manier van werken is dat je veel beter inzicht krijgt in wat je allemaal doet en nog moet doen. Veel mensen willen namelijk veel meer doen dan eigenlijk kan. Maar omdat ze zich dat niet realiseren gaan ze steeds harder werken om het toch allemaal te fixen. En dat geeft stress. Wanneer je alles, maar dan ook echt alles, wat je moet doen gaat plannen dan kom je voor keuzes te staan. Zo kwam ik er bijvoorbeeld gisteren achter dat ik voor aanstaande vrijdag drie hoofdstukken moet lezen in plaats van één. Dan kan ik alles in mijn agenda laten staan en ’s avonds tot elf uur gaan studeren. Of ik check mijn agenda en kijk of er iets geschrapt kan worden. Of opgeschoven.

Er is altijd wel iets in je agenda dat minder prioriteit heeft. Maar je moet wel tijd maken om te plannen, de urgentie en het belang te wegen én keuzes durven maken. En wanneer je dat kunt, komt er ruimte. In je agenda, in je dag, in je lijf en in je hoofd. En dat is wat ik tijdens mijn trainingen met mijn klanten doe. Waardoor ze meer overzicht krijgen, bewuster keuzes gaan maken en vaker op tijd naar huis gaan.

 

Heb jij stress over je werk en zou je willen weten of ik je daarbij kan helpen? Dan mag je een gratis gesprek aanvragen. Ik heb speciaal daarvoor 2 x per week tijd gemaakt. Klik dan hier JA, GRAAG

 

Ontplofte mailbox

Doordat ik de afgelopen weken mijn vaste uurtje had overgeslagen had ik vandaag een berg aan mail te verwerken. Ik merkte dat ik me daardoor onrustig begon te voelen. Ik had mezelf er vandaag een uur voor gegeven maar het leek niet te gaan lukken om het binnen die tijd allemaal te verwerken. Ik voelde dat ik daardoor geprikkeld raakte. In mijn hoofd switchte ik steeds tussen de inhoud van de mail en de vraag hoe ik zorg dat ik dit afkrijg.

Ontploft jouw mailbox als je er een paar dagen niet naar gekeken hebt?
Heb je ook net vakantie genomen en zakt de moed je in de schoenen als je ziet dat je 900 nieuwe berichten hebt?
Lees dan deze blog waarin ik je uitleg hoe ik daar iets op bedacht heb.

 


Lees verder

Kies jij voor structuur of voor stress?

Verenso heeft normen voor formatie. Die normen geven een richting. Maar ze zijn niet absoluut. De werkdruk die je ervaart hangt niet alleen maar samen met je werkpakket. Zowel persoonlijke als omgevingsfactoren spelen een rol. En hoe jij daarmee omgaat.


Lees verder

Een simpele manier om je bureau opgeruimd te houden.

Op mijn eerste werkdag word ik ontvangen op de artsenkamer. Het leek alsof er een aardbeving was geweest. Ik zal dat moment nooit vergeten. Wat doe je op zo'n moment? Net doen alsof je gek bent? Opstaan en weggaan? De leidinggevende bellen en vragen of ze je misschien als organizer willen inzetten in plaats van als arts?

Lees hier wat ik deed ...


Lees verder

I am calm

Het internet is traag. Je moet 100 x inloggen.

Je krijgt een hopeloos ouderwetse tablet.

En er wordt bezuinigd op het dossier waardoor je eindeloos moet klikken voor je bent waar je moet zijn.

Hans Rode heeft gelijk! Als ik instort ligt het zeker aan het systeem!

 


Lees verder

Weet jij waar Diana is?

Je komt op de afgesproken tijd op je afdeling. Het is tijd voor de wekelijkse visite. Maar de verzorging is niet in de teampost. Je vraagt je af wat je nu het beste kunt doen. Zonder de verzorging beginnen? Zoeken waar de contactverzorgende is? Een kop koffie pakken en jezelf een rustmomentje gunnen?

Op een goede dag zou je waarschijnlijk voor de laatste optie kiezen. Een relaxte dag heeft wel ruimte voor een ontspannen oplossing. Maar vandaag drukt je to-do lijst op je agenda. Je hebt al weinig tijd voor de visite want er komt straks nog een opname en je moet ook waarnemen op een andere afdeling. Zo kun je toch niet werken! Je loopt meteen al uit.


Lees verder

Niet wéér mevrouw de Waard!

Je komt op de afdeling voor je wekelijkse visite en je kijkt in de agenda. Je hoopt maar dat het vandaag een beetje snel gaat want je moet ook nog waarnemen op de revalidatie en daar komt om 11:30 uur een opname.

 

 


Lees verder

Waarom is niemand op zijn kamer?

Heb jij wel eens geprobeerd om je afdelingsvisite te veranderen in een spreekuur?
Hoe was je ervaring?
Waar liep je tegenaan?
Misschien heb je het geprobeerd en denk je, voor mij werkt dat niet.


Lees verder

En toen moest ik leren nee zeggen ...

Toen ik jonge kinderen had moest ik op tijd naar huis van mijn werk om de kinderen op te halen bij de opvang. En als je weet dat je kinderen echt opgehaald moeten worden omdat de opvang dicht gaat, dan zorg je wel dat je op tijd bent.

Wat motiveert jou om op tijd naar huis te gaan van je werk?


Lees verder

Wonden genezen ondanks wat wij eraan doen ...

Toen ik jong was en ongebonden ging het allemaal prima. Maar toen ik een gezin had met twee jonge kinderen werd het anders. Die moesten opgehaald worden van de naschoolse opvang. Naar zwemles brengen. Koken, afruimen. Kinderen naar bed brengen. Lunchpakketjes en gymtassen. Je kent het wel.

En dan na 21 uur nog vergaderstukken lezen. Bek af was ik. Ik had continu het gevoel dat ik te veel ballen in de lucht moest houden. Maar ja, ik was een sterke vrouw. Das schaffen wir! En door!


Lees verder

De nectarine.

"Dit is echt een GRZ-patiënt."  "Nee, ELV want hij mag nog niet belasten." Een verhaal over de nectarine, pruim of perzik?


Lees verder

Durf jij te kiezen?

Kiezen we doen het allemaal. De ene persoon heeft er meer moeite mee dan de andere. Sommige mensen kunnen snel beslissen en blijven dan bij hun besluit. Andere mensen twijfelen langer en vinden het daarna moeilijk om zeker te weten dat ze een goede beslissing hebben genomen. In de geriatrische revalidatie hebben we dagelijks te maken met het maken van keuzes. Onze revalidanten hebben als kenmerkende factor dat zij veel problemen ervaren op meerdere domeinen en tegelijkertijd hebben zij een verminderde leer-of trainbaarheid. Soms leidt dat maken van keuzes tot verschillende inzichten en discussies in het MDO. Want in dat overleg zijn we gewend om af te spreken wat we gaan doen. Hoe bereiken succesvolle mensen hun doelen en wat kunnen wij daarvan leren in de GRZ?

 


Lees verder

“U kunt naar huis.” “Ik dacht het niet.”

Omgaan met verschil van inzicht. Patiënten die "uitgerevalideerd zijn" en toch niet naar huis kunnen. Sommige organisaties hebben zelfs een hoteltarief voor als de patiënt weigert naar huis te gaan.


Lees verder

Ambulante revalidatie

Een prachtig winstpunt van onze DBC-financiering. Thuis revalideren onder supervisie van de specialist ouderengeneeskunde.
Lees verder

Revalidatieprognose

Op de revalidatieafdeling waar ik tijdens mijn kaderopleiding werkte hadden wij afspraken gemaakt waar we in de intakefase aandacht aan zouden besteden. Met meetinstrumenten en vragenlijsten. En hoe dat in het revalidatiebehandelplan moest terugkomen. Hiertoe gestimuleerd door een opdracht uit de kaderopleiding.
Lees verder

Het MDO

Op weg naar huis

Heb jij ook wel eens het gevoel dat het schip al is uitgevaren zonder dat de bestemming is bepaald?


Lees verder