Discipline of automatisme

Iemand vroeg of mijn Moeiteloos Opruimen programma niet gewoon een vorm van discipline is. Discipline. Dat woord wijst op moeite. Iets waar je je best voor moet doen. Iets wat niet vanzelf gaat. Wat zegt Encyclo.nl hierover:

"Onder discipline verstaat men gedrag dat gericht is op orde. Het wordt bewust gestuurd en is gericht op de regels en waarden die in de maatschappij gelden voor de omgang met elkaar."

"Automatisme, van het Griekse woord automatismos, is de spontane productie van vaak nutteloos verbaal of motorisch gedrag, zonder zelfbeheersing of realisatie van dit gedrag."

Discipline is dus bewust gestuurd en gericht op regels. Je ruimt op omdat het zo hoort. Omdat je schoonmoeder langs komt en die mag niet denken dat je een rommelkont bent. Automatisme is spontaan gedrag. Iets wat gewoon gebeurt. Maar we willen natuurlijk niet dat ons opruimen nutteloos is. Hoewel dat vaak zo voelt. Heb je net opgeruimd. Komt er een gezinslid binnen waaien en dat laat ter plekke alles vallen. Hehe eindelijk thuis. Je kunt echter bereiken dat opruimen iets wordt dat net zo automatisch en gemakkelijk gaat als tanden poetsen. Je kent dat wel, je bent moe. Je wilt je bed in. Eigenlijk geen zin om je tanden te poetsen. Maar het hoort erbij. Je denkt er niet al te lang over na. En voor je het weet sta je in de badkamer en ben je het aan het doen. Als je de stappen van Moeiteloos Opruimen volgt. Dag in, dag uit. Week in, week uit. Op een dag zul je merken dat het automatisch gaat. Je denkt er niet meer over na. Binnenspiegel, buitenspiegel, over je schouder kijken, richtingaanwijzer aanzetten en dan afslaan. Altijd dezelfde volgorde. Zo heb ik leren autorijden. En zo rij ik nog steeds. Een automatisch proces waarop je kunt vertrouwen. Dat is het mooie van Moeiteloos Opruimen!

Welke dromen heb jij?

Drie stappen voor een compleet ander leven.

In een bekende motivational speach noemt Jim Rohn drie stappen voor een compleet ander leven. De drie stappen die hij benoemt zijn:

1 Studeer

2 Ga aan de slag

3 Volg wat je geleerd hebt.

Wat betekenen deze drie stappen nou eigenlijk?


Lees verder

PEP therapie bruikbaar in de GRZ?

Een patiënte op onze revalidatie afdeling vertelde dat één van de dingen waar zij aan merkt dat het slechter gaat is dat zij haar sputum dan niet meer goed kan ophoesten. Ze vertelde


Lees verder

Laat je inspireren!

Ik schreef al eerder over een inspirerende fysiotherapeut uit New York. In zijn fysiotherapiepraktijk combineert hij longrevalidatie met een vrolijke kleurrijke omgeving waarin kunst een belangrijke rol speelt. Omdat hij zijn kennis en ervaring breder beschikbaar wil stellen 


Lees verder

Schoenen kopen in San Jeronimo

Leven en werken in de ouderenzorg in Peru. Ik wiebel steeds heen en weer tussen de toeristische attracties en het werkelijke leven in een buitenwijk van Cusco.


Lees verder

Spreekuur in Peru

Belevenissen vanuit mijn eigen spreekuur in een dagcentrum voor ouderen in een buitenwijk van Cusco. 
Lees verder

COPD in Peru

Zoals jullie weten heb ik een passie voor COPD revalidatie. Hier in Peru zie je heel veel COPD. Dat heet hier EPOC (enfermedad pulmonar obstructiva crónica). Wat mij opviel is


Lees verder

Kleren maken de man

De mensen in Cusco zeggen van zichzelf dat ze net een uit zijn. 's Ochtends moet je veel lagen kleding aan vanwege de kou. In de loop van de dag wordt het warmer en ben je heel blij als je een laagje kunt uittrekken. Ook ik verander langzamerhand in een michelinpoppetje ...


Lees verder

COPD training

In april 2019 zijn de eerste pilotcursisten gestart met de COPD e-course.

 


Lees verder

Zorgpad COPD

Wist jij dat COPD op de ranglijst van ziektelast hoger scoort dan dementie? En dat terwijl dementie voor veel mensen echt een schrikbeeld is. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat longrevalidatie helpt! Wil je meer weten over longrevalidatie in het verpleeghuis? Lees dan dit artikel waarin ik je meeneem in wat jij als medisch behandelaar op de GRZ afdeling kunt betekenen voor de COPD revalidant.


Lees verder

Je hebt altijd een keuze

Groots en meeslepend leven. Dat was een droom die ik had toen ik jong was.
Lees verder

Moeiteloos Opruimen

Wil jij de rest van jouw leven meer tijd voor jezelf en voor de leuke dingen in het leven? HET KAN!

Moeiteloos Opruimen, een methode die simpel, gemakkelijk te leren en doeltreffend is. In 7 dagen, waarin jij dagelijks een opdracht ontvangt, ontdek jij het geheim. Een serie opdrachten die je thuis of op je werk uitvoert en waarin je ongemerkt je manier van opruimen automatiseert. Ik bied je daarbij de mogelijkheid om persoonlijk advies te vragen.

Je kunt Moeiteloos Opruimen gratis bij mij aanvragen.


Lees verder

To do or not to do

Marie Kondo. Minimaliseren. Less is more. Er zijn net zo veel methodes als er organizers zijn. En meer boeken over het onderwerp dan een mens in zijn leven kan lezen. “Learn from the expert” zegt Brian Tracy. Heel verfrissend vind ik het boek The Power of doing less.
Lees verder

Organizer Mo

"De spullen rukken op!" 

Brigitte Kaandorp


Lees verder