Wat doe jij als je ergens in de wachtkamer zit? Lees je een tijdschrift, speel je een spelletje op je telefoon of ga je al je vrienden een app sturen? Altijd fijn, zo’n leeg momentje. Ik mag graag even rondkijken op Google. Ik vind het belangrijk dat de medische zorg die ik lever gebaseerd is op de beschikbare wetenschappelijke kennis. Als kaderarts wordt dat ook van mij verwacht. Daarbij wordt ons geleerd om niet alleen te kijken naar Nederlandse richtlijnen. En dus zat ik vanmiddag weer even te surfen. En dan kom ik altijd weer nieuwe dingen tegen die de moeite van het lezen waard zijn. Zoals het landelijk zorgpad COPD van de Longalliantie, in conceptvorm uit januari 2018.
Als ik zo rondneus dan verbaast het me steeds weer dat ik op Nederlandse sites niets kan vinden over de internationale GOLD guideline. Terwijl die bovenaan staat als je COPD guideline intoetst op Google. Gevolgd door de Engelse nationale richtlijn van de National Institute of Health Excellence (NICE).
De Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) is gestart in 1998. Een doel was om aanbevelingen te formuleren voor de behandeling van COPD gebaseerd op de beste wetenschappelijke informatie. Sindsdien zijn er vanaf 2001 meerdere updates uitgekomen. Op de website www.goldcopd.org zijn ook vertalingen van deze rapporten te vinden.
De GOLD Science Committee volgt en evalueert wetenschappelijk onderzoek en doet daar jaarlijks verslag van. De leden van deze wetenschappelijke commissie zijn wereldwijd bekende leiders in COPD onderzoek en klinische behandeling.
De informatie die in mijn scholing terugkomt is gebaseerd op de release uit 2019. Deze bevat de laatste wetenschappelijke artikelen tot en met juli 2018.
Vandaag vond ik een interessant artikel over cognitieve problemen bij COPD patiënten, allerlei proefschriften en interessante informatie over de combinatie van COPD en hartfalen. Daarover een andere keer meer.
De GOLD richtlijn vind je hier. Het is een lijvig document. Daar moet je wel zin in hebben. Je kunt natuurlijk ook gewoon beetje bij beetje volgen wat ik voor je heb verzameld. Dan word je ook COPD deskundig. Bit by bit.
https://goldcopd.org/wp-content/uploads/2018/11/GOLD-2019-v1.7-FINAL-14Nov2018-WMS.pdf
Kiezen we doen het allemaal. De ene persoon heeft er meer moeite mee dan de andere. Sommige mensen kunnen snel beslissen en blijven dan bij hun besluit. Andere mensen twijfelen langer en vinden het daarna moeilijk om zeker te weten dat ze een goede beslissing hebben genomen. In de geriatrische revalidatie hebben we dagelijks te maken met het maken van keuzes. Onze revalidanten hebben als kenmerkende factor dat zij veel problemen ervaren op meerdere domeinen en tegelijkertijd hebben zij een verminderde leer-of trainbaarheid. Soms leidt dat maken van keuzes tot verschillende inzichten en discussies in het MDO. Want in dat overleg zijn we gewend om af te spreken wat we gaan doen. Hoe bereiken succesvolle mensen hun doelen en wat kunnen wij daarvan leren in de GRZ?
Mevrouw Weduwe zorgt normaal gesproken altijd goed voor zichzelf. Het valt de buurvrouw op dat mevrouw Weduwe de gordijnen niet open heeft gedaan. En trouwens, ze heeft haar ook al een paar dagen niet op straat gezien. Daarom gaat ze maar eens langs bij mevrouw Weduwe. Wat zou er met haar zijn? Vroege symptomen van een exacerbatie ...
"Dit is echt een GRZ-patiënt." "Nee, ELV want hij mag nog niet belasten." Een verhaal over de nectarine, pruim of perzik?
Omgaan met verschil van inzicht. Patiënten die "uitgerevalideerd zijn" en toch niet naar huis kunnen. Sommige organisaties hebben zelfs een hoteltarief voor als de patiënt weigert naar huis te gaan.
Heb jij ook wel eens het gevoel dat het schip al is uitgevaren zonder dat de bestemming is bepaald?
Ik pak een krukje, doe mijn bril af en glimlach ... Ik ga eens rustig zitten en vertel wat over mezelf. Iets om het ijs een beetje te breken.