De bezorgde buurvrouw

COPD Exacerbatie anamnese Kern: De vroege symptomen van een exacerbatie zijn een belangrijk instrument om een ernstige aanval te voorkomen. Uitleg: Door een analyse te doen van de dagen voorafgaand aan de exacerbatie is het mogelijk om signalen op te sporen die een exacerbatie aankondigen. Patiënten zijn zich vaak niet bewust van deze vroege symptomen. De eerste, kleine veranderingen in het functioneren zijn bij elke patiënt anders. Juist deze eerste veranderingen zijn echter belangrijk in het bewustwordingsproces. Illustratie: Mevrouw Weduwe zorgt normaal gesproken altijd goed voor zichzelf. Ze heeft een normaal dagritme. Staat op een normale tijd op, doet de gordijnen open en maakt haar ontbijt. Ergens in de loop van de dag gaat ze vaak even naar de buurtwinkel. Voor brood, melk of een andere kleine boodschap. Het valt de buurvrouw op dat mevrouw Weduwe de gordijnen niet open heeft gedaan. En trouwens, ze heeft haar ook al een paar dagen niet op straat gezien. Daarom gaat de ze maar eens langs bij mevrouw Weduwe. Misschien kan ze haar ergens mee helpen? Als de buurvrouw bij mevrouw Weduwe aanbelt dan valt het haar op dat mevrouw Weduwe anders is dan anders. Ze lijkt wat in de war. Mevrouw Weduwe zegt geen hulp nodig te hebben. Ze is alleen een beetje grieperig, meer niet. De volgende dag komt de buurvrouw weer langs en ziet dat het slechter gaat. Mevrouw Weduwe heeft niet voor zichzelf gekookt en ze twijfelt ook of ze wel gegeten heeft. De volgende dag wordt mevrouw Weduwe opgenomen in het ziekenhuis. Samenvatting: De vroege signalen bij mevrouw Weduwe waren het niet meer volgen van haar normale dagritme. Geen boodschappen doen, gordijnen niet open doen. Niet meer koken. En daarna ook wat lichte verwardheid. Nu de buurvrouw weet dat deze signalen op een exacerbatie wijzen kan zij de volgende keer eerder aan de bel trekken als mevrouw Weduwe haar gordijnen niet open doet of als ze mevrouw Weduwe niet op straat ziet.

Durf jij te kiezen?

Kiezen we doen het allemaal. De ene persoon heeft er meer moeite mee dan de andere. Sommige mensen kunnen snel beslissen en blijven dan bij hun besluit. Andere mensen twijfelen langer en vinden het daarna moeilijk om zeker te weten dat ze een goede beslissing hebben genomen. In de geriatrische revalidatie hebben we dagelijks te maken met het maken van keuzes. Onze revalidanten hebben als kenmerkende factor dat zij veel problemen ervaren op meerdere domeinen en tegelijkertijd hebben zij een verminderde leer-of trainbaarheid. Soms leidt dat maken van keuzes tot verschillende inzichten en discussies in het MDO. Want in dat overleg zijn we gewend om af te spreken wat we gaan doen. Hoe bereiken succesvolle mensen hun doelen en wat kunnen wij daarvan leren in de GRZ?

 


Lees verder

COPD Inhalatiemedicatie

Formoterol, Salmeterol, Fenoterol + Aclidinium of toch Berodual? Ipratropium, Umeclidinium? Zie jij door de bomen het bos nog? En kun jij ze nog wel allemaal onthouden..? Ik heb voor speciaal voor jou, als behandelaar in de GRZ, een poster gemaakt met een simpel overzicht met alle medicijnen op een rij. Zodat jij in een oogopslag kunt zien met welk medicijn je te maken hebt en in welke groep het valt.
Lees verder

De wachtkamer

Wat doe jij als je ergens in de wachtkamer zit? Lees je een tijdschrift, speel je een spelletje op je telefoon of ga je al je vrienden een app sturen? Altijd fijn, zo’n leeg momentje. Ik mag graag even rondkijken op Google. Ik vind het belangrijk dat de medische zorg die ik lever gebaseerd is op de beschikbare wetenschappelijke kennis. Als kaderarts wordt dat ook van mij verwacht. Daarbij wordt ons geleerd om niet alleen te kijken naar Nederlandse richtlijnen. En dus zat ik vanmiddag weer even te surfen. En dan kom ik altijd weer nieuwe dingen tegen.


Lees verder

Fris je kennis op

Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan de module COPD revalidatie. Deze module bevat uitleg over de multidisciplinaire aspecten van een geriatrische revalidatieprogramma voor COPD patiënten. Daarnaast zit de module boordevol kennis die je nodig hebt om als medisch behandelaar de revalidatie goed te begeleiden. Met deze quiz  
Lees verder

De nectarine.

"Dit is echt een GRZ-patiënt."  "Nee, ELV want hij mag nog niet belasten." Een verhaal over de nectarine, pruim of perzik?


Lees verder

“U kunt naar huis.” “Ik dacht het niet.”

Omgaan met verschil van inzicht. Patiënten die "uitgerevalideerd zijn" en toch niet naar huis kunnen. Sommige organisaties hebben zelfs een hoteltarief voor als de patiënt weigert naar huis te gaan.


Lees verder

Ambulante revalidatie

Een prachtig winstpunt van onze DBC-financiering. Thuis revalideren onder supervisie van de specialist ouderengeneeskunde.
Lees verder

Revalidatieprognose

Op de revalidatieafdeling waar ik tijdens mijn kaderopleiding werkte hadden wij afspraken gemaakt waar we in de intakefase aandacht aan zouden besteden. Met meetinstrumenten en vragenlijsten. En hoe dat in het revalidatiebehandelplan moest terugkomen. Hiertoe gestimuleerd door een opdracht uit de kaderopleiding.
Lees verder

Het MDO

Op weg naar huis

Heb jij ook wel eens het gevoel dat het schip al is uitgevaren zonder dat de bestemming is bepaald?


Lees verder

Professional Organizing in de GRZ

De Geriatrische Revalidatiezorg professionaliseert. Dit vraagt van behandelaren dat zij zich ontwikkelen.  Zowel in hun eigen vakgebied, zoals bijvoorbeeld het gebruik van meetinstrumenten als op het gebied van organiseren. De Mo-Factor biedt hierin ondersteuning.
Lees verder

Geniet jij van je werk?

Ik pak een krukje, doe mijn bril af en glimlach ... Ik ga eens rustig zitten en vertel wat over mezelf. Iets om het ijs een beetje te breken.

 

 


Lees verder

Artikelen opvragen

Klik op "lees verder" voor een overzicht van beschikbare artikelen.
Lees verder