Formoterol, Salmeterol, Fenoterol + Aclidinium of toch Berodual? Ipratropium, Umeclidinium?
Ik weet het, ik ben een beetje een COPD fanaat. Al die medicijnen voor COPD. Er komen er elk jaar nieuwe bij. En soms zie je een medicijn in een artikel of richtlijn en dan is die niet eens in Nederland verkrijgbaar.
Ik heb alle medicijnen op een rijtje gezet. Om het voor jou gemakkelijk te maken. Zodat je niet, zoals ik, in je vrije tijd al die medicijn hoeft op te zoeken. Speciaal voor jou, als behandelaar in de GRZ heb ik een poster gemaakt met een simpel overzicht met alle inhalatie medicijnen. Zodat jij in een oogopslag kunt zien met welk medicijn je te maken hebt en in welke groep het valt. En of het in Nederland verkrijgbaar is.
Download hier de poster.
Kiezen we doen het allemaal. De ene persoon heeft er meer moeite mee dan de andere. Sommige mensen kunnen snel beslissen en blijven dan bij hun besluit. Andere mensen twijfelen langer en vinden het daarna moeilijk om zeker te weten dat ze een goede beslissing hebben genomen. In de geriatrische revalidatie hebben we dagelijks te maken met het maken van keuzes. Onze revalidanten hebben als kenmerkende factor dat zij veel problemen ervaren op meerdere domeinen en tegelijkertijd hebben zij een verminderde leer-of trainbaarheid. Soms leidt dat maken van keuzes tot verschillende inzichten en discussies in het MDO. Want in dat overleg zijn we gewend om af te spreken wat we gaan doen. Hoe bereiken succesvolle mensen hun doelen en wat kunnen wij daarvan leren in de GRZ?
Mevrouw Weduwe zorgt normaal gesproken altijd goed voor zichzelf. Het valt de buurvrouw op dat mevrouw Weduwe de gordijnen niet open heeft gedaan. En trouwens, ze heeft haar ook al een paar dagen niet op straat gezien. Daarom gaat ze maar eens langs bij mevrouw Weduwe. Wat zou er met haar zijn? Vroege symptomen van een exacerbatie ...
Wat doe jij als je ergens in de wachtkamer zit? Lees je een tijdschrift, speel je een spelletje op je telefoon of ga je al je vrienden een app sturen? Altijd fijn, zo’n leeg momentje. Ik mag graag even rondkijken op Google. Ik vind het belangrijk dat de medische zorg die ik lever gebaseerd is op de beschikbare wetenschappelijke kennis. Als kaderarts wordt dat ook van mij verwacht. Daarbij wordt ons geleerd om niet alleen te kijken naar Nederlandse richtlijnen. En dus zat ik vanmiddag weer even te surfen. En dan kom ik altijd weer nieuwe dingen tegen.
"Dit is echt een GRZ-patiënt." "Nee, ELV want hij mag nog niet belasten." Een verhaal over de nectarine, pruim of perzik?
Omgaan met verschil van inzicht. Patiënten die "uitgerevalideerd zijn" en toch niet naar huis kunnen. Sommige organisaties hebben zelfs een hoteltarief voor als de patiënt weigert naar huis te gaan.
Heb jij ook wel eens het gevoel dat het schip al is uitgevaren zonder dat de bestemming is bepaald?
Ik pak een krukje, doe mijn bril af en glimlach ... Ik ga eens rustig zitten en vertel wat over mezelf. Iets om het ijs een beetje te breken.