COPD in Peru

Zoals jullie weten heb ik een passie voor COPD revalidatie. Hier in Peru zie je heel veel COPD. Dat heet hier EPOC (enfermedad pulmonar obstructiva crónica). Wat mij opviel is dat zo veel vrouwen het hebben. Ik vroeg hoe dat komt. Wordt hier zoveel gerookt door vrouwen? Op straat zie je niet veel mensen roken. Heb jij enig idee?

Het antwoord verbaasde me. De vrouwen uit de Andes koken op houtvuur. Niet alleen vroeger werd dat gedaan maar het gebeurt nog steeds op grote schaal. En het probleem is dat de huizen geen afzuiging hebben. Dus de mensen zitten de hele dag in een huis met rook. Stel je dat eens voor! Vandaar dus dat zoveel vrouwen EPOC hebben. 
Je ziet hier ook heel veel polyglobulie. Dat komt doordat mensen op hoogte meer rode bloedcellen aanmaken. En doordat de mensen met EPOC toch al zuurstof tekort hebben zie je die twee problemen heel vaak samen. Je ziet dan mensen met een rood gekleurd gelaat, donkerrode tot bijna bruine lippen en rode handpalmen.

Wat me verder opviel is dat de geriater met wie ik werk geen inhalatiemedicatie geeft. In onze richtlijnen staat dat je bij de diagnose COPD start met inhalatiemedicatie om de klachten van benauwdheid en het optreden van exacerbaties te verminderen. Ik vind het erg moeilijk om te zien dat de mensen die op ons spreekuur komen worden onder behandeld. Maar ik kan het niet veranderen. Mijn gastfamilie zegt dat veel artsen van mijn leeftijd geen Engels kunnen en dus ook geen beschikking hebben over Engelse richtlijnen. 

 

Steeds weer denk ik, hoe goed hebben wij het in ons land met onze gezondheidszorg!

 

En jullie boffen maar. Want vandaag 20 oktober ben ik jarig. Twee en vijftig jaar ben ik geworden. En als je jarig bent mag je trakteren. En dat ga ik dus ook doen. Omdat ik het erg belangrijk vind dat om mijn kennis en ervaring te delen. Die heb ik verwerkt in de COPD training. 
 

En omdat ik vandaag jarig ben geef ik 20 cursussen weg voor de belachelijk lage prijs van 52 euro. Die prijs is echt eenmalig! Ik word namelijk maar één keer 52 ...

Schrijf je dus nu snel in voor de training. Er zijn maar 20 deelnames beschikbaar voor deze prijs! 

Aangezien er een tijdsverschil is tussen Peru en Nederland geldt dit aanbod tot maandag 21 oktober 7 uur 's avonds Nederlandse tijd.

Om mee te doen klik je op onderstaande link. Wacht niet, schrijf je nu in! Dit is absoluut een buitenkans!
 

JA IK WIL MEER WETEN OVER COPD REVALIDATIE!

Tot snel,

 

Monique Lachniet van De Mo-Factor.

Welke dromen heb jij?

Drie stappen voor een compleet ander leven.

In een bekende motivational speach noemt Jim Rohn drie stappen voor een compleet ander leven. De drie stappen die hij benoemt zijn:

1 Studeer

2 Ga aan de slag

3 Volg wat je geleerd hebt.

Wat betekenen deze drie stappen nou eigenlijk?


Lees verder

PEP therapie bruikbaar in de GRZ?

Een patiënte op onze revalidatie afdeling vertelde dat één van de dingen waar zij aan merkt dat het slechter gaat is dat zij haar sputum dan niet meer goed kan ophoesten. Ze vertelde


Lees verder

Laat je inspireren!

Ik schreef al eerder over een inspirerende fysiotherapeut uit New York. In zijn fysiotherapiepraktijk combineert hij longrevalidatie met een vrolijke kleurrijke omgeving waarin kunst een belangrijke rol speelt. Omdat hij zijn kennis en ervaring breder beschikbaar wil stellen 


Lees verder

Schoenen kopen in San Jeronimo

Leven en werken in de ouderenzorg in Peru. Ik wiebel steeds heen en weer tussen de toeristische attracties en het werkelijke leven in een buitenwijk van Cusco.


Lees verder

Spreekuur in Peru

Belevenissen vanuit mijn eigen spreekuur in een dagcentrum voor ouderen in een buitenwijk van Cusco. 
Lees verder

Kleren maken de man

De mensen in Cusco zeggen van zichzelf dat ze net een uit zijn. 's Ochtends moet je veel lagen kleding aan vanwege de kou. In de loop van de dag wordt het warmer en ben je heel blij als je een laagje kunt uittrekken. Ook ik verander langzamerhand in een michelinpoppetje ...


Lees verder

COPD training

In april 2019 zijn de eerste pilotcursisten gestart met de COPD e-course.

 


Lees verder

Zorgpad COPD

Wist jij dat COPD op de ranglijst van ziektelast hoger scoort dan dementie? En dat terwijl dementie voor veel mensen echt een schrikbeeld is. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat longrevalidatie helpt! Wil je meer weten over longrevalidatie in het verpleeghuis? Lees dan dit artikel waarin ik je meeneem in wat jij als medisch behandelaar op de GRZ afdeling kunt betekenen voor de COPD revalidant.


Lees verder

Je hebt altijd een keuze

Groots en meeslepend leven. Dat was een droom die ik had toen ik jong was.
Lees verder

Moeiteloos Opruimen

Wil jij de rest van jouw leven meer tijd voor jezelf en voor de leuke dingen in het leven? HET KAN!

Moeiteloos Opruimen, een methode die simpel, gemakkelijk te leren en doeltreffend is. In 7 dagen, waarin jij dagelijks een opdracht ontvangt, ontdek jij het geheim. Een serie opdrachten die je thuis of op je werk uitvoert en waarin je ongemerkt je manier van opruimen automatiseert. Ik bied je daarbij de mogelijkheid om persoonlijk advies te vragen.

Je kunt Moeiteloos Opruimen gratis bij mij aanvragen.


Lees verder

Discipline of automatisme

Is Moeiteloos Opruimen discipline? Of het aanleren van een automatisme? Wat is het verschil tussen discipline en automatisme eigenlijk.
Lees verder

To do or not to do

Marie Kondo. Minimaliseren. Less is more. Er zijn net zo veel methodes als er organizers zijn. En meer boeken over het onderwerp dan een mens in zijn leven kan lezen. “Learn from the expert” zegt Brian Tracy. Heel verfrissend vind ik het boek The Power of doing less.
Lees verder

Organizer Mo

"De spullen rukken op!" 

Brigitte Kaandorp


Lees verder