Wat is de exacerbatie anamnese en waarom is het belangrijk?

 

21 september 2019 vloog ik naar Cusco, Peru. Dat ligt op 3400 meter hoogte. Ik ben hier omdat ik vrijwilligerswerk ga doen in het ziekenhuis. De chauffeur van Projects Abroad had gezegd dat ik direct aan de coca-thee moest beginnen om hoogteziekte te voorkomen. Vóórdat ik naar bed ging. En dat had ik braaf gedaan. Ik dronk me gek aan coca-thee maar toch kreeg ik langzaam aan last van hoogteziekte. Bij elke stap die ik zette kreeg ik hoofdpijn. En 's nachts sliep ik slecht. Werd ik steeds wakker met bonkende hoofdpijn. En wat ik zo gek vond, het leek alsof ik langzamer werd. Kon ineens niet meer goed op Spaanse woorden komen en ik merkte dat ik taalfouten maakte die ik normaal niet maak. 

En weet je wat nou zo raar is? Je merkt eigenlijk niet dat je zuurstofgebrek hebt. Alleen als je een heuvel oploopt dan voel je dat je ademhaling het niet aan kan. Maar verder merk je het niet. Ik merkte alleen dat ik hoofdpijn kreeg en wazig in mijn hoofd was. Ik begon me af te vragen of een COPD-patiënt zich tijdens een exacerbatie ook zo voelt. Je hoort namelijk vaak dat de patiënt te lang wacht met vragen om hulp. Als je eigenlijk niet merkt dat er iets met je luchtwegen is, je hebt alleen hoofdpijn of spierpijn of gewoon alleen maar hondsmoe, dan snap ik wel dat je niet denkt aan een exacerbatie. 

We weten van COPD patiënten dat ze heel vaak pijnklachten hebben en veel last hebben van vermoeidheid. En ook het vertraagde functioneren komt me bekend voor. Nu ik zelf heb ervaren hoe sluipend het zuurstofgebrek zich openbaart en dat je het gek genoeg niet merkt aan je ademhaling ben ik me er nog meer van bewust hoe belangrijk de exacerbatie anamnese is. In de COPD training besteed ik in de module exacerbatie management aandacht aan de exacerbatie anamnese. De casuïstiek laat zien dat een exacerbatie zich vaak niet met dyspnoe aankondigt. Wil je meer weten? Download dan hieronder het gratis e-boek over de exacerbatie anamnese.
 

Ja ik wil het e-boek over exacerbaties!

Vul hier je naam en mailadres in.