Wist jij dat angst en depressie na een exacerbatie toenemen?

Veel COPD patiënten hebben last van stemmingsproblemen. In ongeveer de helft daarvan gaat dat samen met angstklachten. De problemen die mensen met COPD ervaren worden te gemakkelijk toegeschreven aan de ziekte zelf.  De psychische problemen die worden ervaren hebben invloed op het lichamelijk functioneren en op het uitvoeren van activiteiten. Daarom is het belangrijk dat we aandacht hebben voor de psychische factoren. Als we die behandelen dan verbetert daarmee ook het lichamelijk functioneren. 

Wist jij dat 37-71% van de mensen met ernstige COPD stemmingsproblemen heeft?

Uit wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat angst en depressie veel voorkomt. En dat de gebruikelijke behandelingen die normaal gesproken worden ingezet om een depressie of een angststoornis te behandelen niet goed toepasbaar zijn. Ik heb twee mooie videolessen gemaakt waarin je meer te weten komt over deze psychische problemen. En over de behandeling daarvan. 

Angst komt bij ernstige COPD bij de helft tot driekwart van de patiënten voor!

Op veel GRZ afdelingen zijn de psychische problemen een beetje ondergesneeuwd tussen alle andere therapeuten. De fysiotherapeut, de ergotherapeut en de diëtiste zijn bij COPD vaak wel betrokken. Voor het signaleren van psychische problemen is naar mijn idee meer kennis en aandacht nodig. En dat begint met zelf goed op de hoogte zijn!

Wil jij weten hoe je psychische klachten bij COPD kunt herkennen?

Bekijk dan de gratis les over angst en depressie bij COPD. 

Ja ik wil de video zien over angst en depressie bij COPD!

Vul hier je naam en mailadres in.