En toen moest ik leren nee zeggen …

Coronavirus pandemic . Tired exhausted doctor, nurse after long shift fighting against Coronavirus (2019-nCoV) at hospital clinic. Global pandemic outbreak Coronavirus -CoVid-19 worldwide virus.

Ik wil graag samen met het gezin eten …

Wat motiveert jou om op tijd naar huis te gaan van je werk?

Toen ik jonge kinderen had moest ik op tijd naar huis van mijn werk om de kinderen op te halen bij de opvang. En als je weet dat je kinderen echt opgehaald moeten worden omdat de opvang dicht gaat, dan zorg je echt wel dat je op tijd bent.

Later toen mijn zoon op hoog niveau trainde deed moest ik 5 dagen per week met hem naar het zwembad. We moesten dan om 17:30 uur eten want anders was zijn maag te vol om te kunnen zwemmen. Ik moest dus op tijd thuis zijn. En daar zorgde ik voor.

Kijk, als ik naar de tandarts moet dan zorg ik dat ik daar op tijd ben. Anders krijg ik daar commentaar. Of een boeterekening. Dus als ik weet dat ik om 15 uur bij de praktijk moet zijn dan lukt me dat. Alles moet dan wijken voor die afspraak. Ik ben dan de hele dag bezig met beslissen wat echt vandaag gedaan moet worden. En ik zorg dat ik dat als eerste doe. Kletsen doe ik dan niet. Daar is geen tijd voor. En dan zit ik op tijd in de auto. Daar zorg ik voor.

Ben ik daar uniek in?

Vast niet. Ik denk dat jij ook zorgt dat je op tijd bent als je naar de tandarts moet of naar het ziekenhuis.

Als je eigen afspraak belangrijk genoeg is voor jou dan lukt het je.

Ik heb ooit gekozen voor de ouderengeneeskunde omdat ik het zo leuk vond dat ouderen een heel verleden achter zich hebben. Ze hebben een verhaal. En daar vertellen ze graag over. En dat vond ik leuk én leerzaam. En daarom trok het beroep me aan. Ik dacht dus dat ik in de ouderenzorg meer tijd zou hebben om mijn patiënten met echte aandacht te spreken.

Ik merkte op een gegeven moment dat ik voornamelijk aan het rondrennen was en dat ik mijn tijd voor de patiënt zo kort mogelijk maakte. Ik had ook eens een collega die huisarts was geweest en die er heel goed in was om alleen het enkelvoudige probleem af te handelen en dan snel weer door te gaan. Maar ik merkte dat mij dat niet bevredigde. Ik raakte gefrustreerd. Daarvoor was ik dit vak niet gaan doen. Ik stoorde mij vooral aan ellenlange vergaderingen waar niets besloten werd. En die tijd had ik veel liever met mijn patiënten doorgebracht.

Mijn agenda was bomvol. Vergaderingen, werkgroepen, verplichte bijeenkomsten op andere locaties. En dat betekende heel vaak dat je de patiëntenzorg maar even moest afraffelen. En vervolgens zat ik dan ’s middags uren in een bijeenkomst waar ik geen enkele energie uit haalde. Dat gaf me stress. Zo vond ik het werk niet leuk meer.

Op een opleiding die ik volgde zei iemand een keer dat ik me moest voorstellen dat mijn agenda een leeg blad was. Alle werkzaamheden die nu op mijn bordje lagen zou ik eruit moeten gooien en dan mijn tijd opnieuw vullen met werk dat ik wel wilde doen. Ik kon daar niets mee, met dat advies. Ik kon toch niet zomaar al mijn taken overboord gooien?

Daarom ben ik gaan zoeken naar mogelijkheden om zelf meer grip op mijn tijd te krijgen.

Wat ik vaak zie gebeuren is dat artsen óf voor het één of voor het ander kiezen. Je hebt artsen die alle vergaderingen bijwonen en hun patiëntenzorg in zo min mogelijk tijd proppen. En je hebt artsen die de patiëntenzorg voor alles laten gaan en zo min mogelijk tijd besteden aan beleidstaken.

Eén van de dingen die ik leerde is dat ik mijn werktijd label. Ik werkte destijds 24 uur waarvan de bedoeling was dat ik 16 uur per week voor de patiëntenzorg zou hebben. Daarnaast ongeveer 2 uur per week compensatie voor diensten en 4 uur per week voor coördinerende taken. Dat betekent dat er nog ongeveer 2 uur per week overblijft voor andere zaken. Werktijd labelen betekent dat je registreert hoeveel tijd je besteedt binnen bepaalde categorieën.

Staat er deze week een vergadering van de vakgroep die 2 uur duurt plus nog een half uur reistijd én een verplichte werkgroep voor de ontwikkeling van zorgpaden die een hele middag duurt? Dat betekent 2,5 plus 4 uur vergaderen. Dat betekent dat er deze week geen tijd meer over is voor mijn coördinerende taken. Tenzij ik één van de twee bijeenkomsten niet bijwoon.

Om dit goed in beeld te krijgen is agendabeheer essentieel. Alle werkzaamheden die je moet verrichten moeten een plek krijgen in je agenda. Alleen op die manier kun je inzicht krijgen hoeveel tijd je besteedt aan patiëntenzorg, beleidstaken, mail lezen, vergaderen en zo meer.

Zo wordt ook inzichtelijk wanneer vergaderingen ten koste gaan van patiëntenzorg. En of er mogelijkheden zijn om die patiëntenzorg elders in de week alsnog te verrichten.

En toen moest ik leren nee zeggen. Afzeggen. Afmelden voor bijeenkomsten en vergaderingen. En dat vond ik niet makkelijk.

Herken jij dit:

Heb je ook moeite om al je taken te proppen in de uren die je hebt?

Vind je het ook moeilijk om nee te zeggen tegen een vergaderverzoek?

Heb je het gevoel dat je geleefd wordt door de waan van de dag en kom je daardoor niet toe aan taken die je wél zou moeten of willen doen?

Dan is mijn gratis ebook iets voor jou. Hierin deel ik mijn gouden tips waarmee je meer grip op je tijd krijgt.

Zodat je weer aandacht kunt besteden aan wat voor jou belangrijk is in je werk.

Zodat je met meer plezier je werk kunt doen.

Zodat je energie krijgt in plaats van dat je leegloopt op je werk.

Download het ebook hier: Ja, meer tijd voor leuk werk, wie wil dat niet?

Ja ik wil met meer plezier en ontspanning werken!

Vul hieronder je naam en mailadres in.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Contact

E-mail: monique@mo-factor.nl

Heems Weer 63
1151 EX Broek in Waterland

De Mo-Factor

KvK: 70407487
BTW nummer: NL002105368B32

Algemene voorwaarden

© 2020 - 2023 De Mo-Factor

Volg mij op